Vita Enamic

Vita-Enamic is wereldwijd het eerste dentale hybridekeramiek met duale netwerkstructuur. Bij dit tandheelkundig materiaal wordt het dominerende keramische netwerk door een polymeernetwerk versterkt, waarbij beide netwerken volledig in elkaar opgaan. Vita Enamic is daardoor een tandheelkundig materiaal dat de positieve eigenschappen van keramiek en van composiet combineert.

Identieke eigenschappen als van natuurlijke tanden
Vita-Enamic beschikt over een abrasiegedrag dat gelijkwaardig is als dat van natuurlijk tandglazuur en dus ook over een hoge antagonistvriendelijkheid. Tegelijk is de elasticiteitsmodule van hybridekeramiek vergelijkbaar met die van natuurlijk dentine - met deze eigenschappen kunnen Vita-Enamic restauraties uitstekend geïntegreerd worden in de natuurlijke tandsubstantie.

Enorme belastbaarheid
Vita-Enamic is na de hechting aan de resterende tandsubstantie enorm belastbaar en garandeert een optimale kauwkrachtverdeling. Het polymeernetwerk absorbeert uitstekend alle intraorale belastingen.

Materiaalbesparende restauratie
Vita-Enamic verzekert naast de hoge belastbaarheid ook de noodzakelijke elasticiteit, dat maakt dat er een zo minimaal mogelijke invasieve ingreep gedaan hoeft te worden, dus bij geringe wandsterktes kan meer gezond tandweefsel worden behouden.

Reparatie
Reparatie van een reeds geplaatste kroon is eenvoudig intraoraal mogelijk. Vita-Enamic hecht namelijk zeer goed aan alle composieten.

Toepassingsgebied:

  • Facing's, t.b.v. standcorrectie en/of kleurcorrectie, diasteem sluiten.
  • Inlay's, onlay's en partiële kronen.
  • Volle kronen
  • Implantaat kronen verschroefd of gecementeerd.
    Zeer geschikt i.v.m. schokdempende werking en het abrasie-gedrag t.o.v. de antagonist.

Vita-Enamic is niet geschikt voor het vervaardigen van bruggen.

Enamic Facings

Enamic Facings

Een mooie toepassing van Vita-Enamic is het maken van facing's ten behoeven het sluiten van diastemen. Omdat Enamic veel dunner uitgewerkt kan worden dan het reguliere porselein is het ook minder noodzakelijk om veel tandweefsel af te nemen. Hooguit ietwat ondersnijdingen en verkleuringen wegwerken. 

CAD-design facings

Na het uitgieten van de afdrukken en het scannen daarvan, kunnen we de facing's modelleren met onze CAD-software. Het design gaan we frezen uit een Vita-Enamic-blokje of -schijf in onze Rolland DWX51D.

Frezen en polijsten

Onze freesmachine freest de facing's messcherp uit en het materiaal laat zich superdun uitwerken. Het is echter lastig om ze te glanzen en te polijsten, maar daaraan herken je de vakman.

Digitale mondscan.

Als wij de data digitaal binnen krijgen van uw mondscanner kunnen wij dezelfde dag nog het werkstuk gaan designen en frezen. We hebben dan echter nog niet direct een werkmodel. Theoretisch is het mogelijk dat u 's morgens scant en 's middags plaatst. Dit moet vooraf wel goed gecommuniceerd worden.  Wilt u dat wij de occlusie, articulatie, contactpunten en/of hoogte lengte vooraf goed bekijken zoals u dat van ons gewend bent, zullen wij eerst een model moeten printen. Daar gaat iets meer tijd in zitten, al doen wij dat tegenwoordig gewoon in eigen huis. 

Adhesief cementeren

Vita-Enamic laat zich in tegenstelling tot Lava-Ultimed, gemakkelijk en goed adhesief te cementeren. Door de aanwezigheid van 86% ceramiekpartikels in Enamic is de hechting optimaal en zal de facing, inlay of wat dan ook met een op de juiste wijze gebruikte adhesive één geheel vormen met het element. Wij kunnen voor het plaatsen een Panavia V5 kit meesturen waar een perfecte gebruiksaanwijzing bijzit. 

Het resultaat

Na cementeren van de facing's is te zien hoe de kleur door het Cameleon-effect prachtig overgenomen wordt van het element.

Het resultaat is verbluffend.